Kosmetická péče o kůži a srst koně

Asi mnohé překvapí, že v době, kdy se hodně hovoří o přirozeném odchovu koně, se objeví článek o kosmetice používané u koní. Vysvětlení je ale nasnadě. I když se sebevíce snažíme přizpůsobit se přirozeným podmínkám života koně, tak jeho chov a využití je zatížen civilizačními vlivy, které je třeba nějak kompenzovat. To ani nemluvím o koních ve vrcholovém sportu, kteří jsou chováni v režimu, na hony vzdálenému přirozeným podmínkám. Ti potřebují nadstandardní péči.

Srst koně a její roční cyklus je přizpůsoben jeho životu převážně ve stepních podmínkách. Srst se v průběhu roku mění podle průměrné teploty a podle délky slunečního svitu. V létě převažuje krátká srst s minimem chlupů podsady a naopak v zimě se podsada zmnoží. To zajišťuje koni dokonalý teplotní komfort a termoregulaci jeho organizmu.

Při naší snaze koně domestikovat vystavujeme jeho srst zátěži, která vyplývá z nepochopení jejích regulačních mechanizmů a z pokusu koně „humanizovat“. Když se kůň zpotí, tak ho buď dekujeme odpocovací dekou a nebo sprchujeme. V jiných případech se snažíme snížit potivost koně stříháním. To vše má za následek nejen nadměrné zatížení pokožky a srsti, ale klade to i neúměrné nároky na jeho termoregulační systém. Stříháním krátké srsti se:

  1. výraznĕ zmĕní přirozené podmínky na kůži, a největším problémem je to, že kůže tímto ztratí přirozenou ochranu před vnějšími vlivy a před sluncem.
  2. změní se kvalita srsti – místo silných,lesklých a pigmentovaných pesíků začne růst hustá podsada, která zákonitě jako každý sekundární chlup neobsahuje pigment. Takto změněná kvalita srsti je nevratným procesem.
  3. Změní se sklon chlupů ke kůži. Ostříhané chlupy rostou kolmo ke kůži místo toho, aby s ní svírali ostrý úhel. Ostrý úhel a přiléhavost chlupů ke kůži zajišťuje její souvislý pokryv a ochranu před pronikáním např. vody, slunce, nečistot nebo také plísní z prostředí až na kůži.
  4. Obnažená kůže se brání tím, že produkuje více mazu, takže kůň se může buď více mastit nebo tvořit více lupů.  
  5. Snižuje se odolnost kůže vůči mikrobům a parazitům.
  6. Kůže se snadno dehydratuje a nadměrně ztrácí cenné minerální látky produkované potními žlázami, jejichž činnost je u koní výraznější než u jiných zvířat.

Již staří sedláci dávno věděli, že koni dělá dobře víchování po práci.

Senným víchem se setřel nejen přebytečný pot, ale došlo i k masáži

pokožky, rozšíření kožních cév a k vyzáření přebytečného tepla nahromaděného prací mohutných koňských svalů. Prokrvení pokožky mělo za následek i zlepšení cirkulace a výživy kůže. Proto není vhodné zanedbávat tento staletími ověřený a fungující proces. Dekování odpocovacími dekami sice odsaje pot, ale nesníží tělesnou teplotu, kůži naopak zapaří a zvýší maštění pokožky. Přebytečné teplo kumuluje pod dekou a koně přehřívá.

Druhým civilizačním postupem je časté sprchování a mytí v samotných šamponech. I to je nepřirozené a výrazně zhoršuje tepelnou bilanci organizmu koně. V důsledku ochlazení studenou vodou dojde ke stahu kožních cév a omezí se mechanizmus vyzáření přebytečného tepla. Navíc rychlé a násilné ochlazení představuje zátěž na kardiovaskulární systém koně. Voda a zejména šampony nadměrně vymývají ochranný kožní film a snižují množství mazu a minerálů v pokožce. Důsledkem toho srst vysychá, rychleji stárne a je náchylnější ke kožním onemocnením a méně odolná vnějším parazitům.

Všechny zmíněné nepříznivé civilizační vlivy můžeme vhodně zvolenou kosmetikou kompenzovat.

K tomu slouží šetrné šampony a ochranné balzámy firmy Iv San Bernard

(dovozce a distributor Ding Wall Trading s.r.o.)

Pod pojmem kosmetika si obvykle představíme produkty považované za zbytečný nadstandard pro zvíře nebo jen lesky, ale existuje i kosmetika,která má především hygienický a ochranný význam, navíc pomáhá řešit kožní problémy a problémy s nekvalitní srstí a žíněmi.

Šampony mají význam v základní hygienické péči, odstraňují nečistoty, mikroby, parazity a mrtvé buňky a mrtvé chlupy, jenže současně s tím kůži odmastí, proto je vhodné po každém šamponu používat vhodné výživné balzámy. Ty obsahují různé oleje, vitamíny rozpustné v tucích a kůži a srsti doplňují hydrolipidový film. Jsou koncipované tak, že oleje snadno do kůže a srsti pronikají, vstřebají se a v nadbytku se spláchnou. Výsledkem je přirozeně lesklá srst a hydratovaná a vyživená kůže bez mastného efektu.

Takto ošetřená kůže a srst již tolik nepřitahuje hmyz ani jiné kožní parazity. Parazité vždy napadají oslabené jedince, mláďata nebo seniory nebo jejich přítomnost na zvířeti svědčí o špatných hygienických podmínkách. Pozor však: Přehnaná hygienická péče má podobné následky jako zanedbaná hygienická péče! „Proto nic se nemá přehánět, ale všeho s mírou“

U koní je největším problémem to, že přitahují hmyz, obzvláště pokud jsou spocení nebo pokud žijí v nehygienických podmínkách. Přestože koně a hmyz jsou určitou symbiózou od jakživa, někteří jedinci se vůči hmyzu stali hypersenzitivní, to znamená, vypěstovala se u nich Alergie na komáří a muší štípnutí a tyto alergie jsou také poměrně častou příčinou kožních problémů koní, které se skrývají pod lidovým názvem: „letní vyrážka“.

Právě u takovýchto citlivých koní je hygiena a ochrana kůže a srsti velmi důležitým faktorem v prevenci a v léčbě letní vyrážky.

Existují šampony, které buď odstraňují zápach (nelákají hmyz) nebo mátu (přirozeně hmyz odpuzují). Prodloužení těchto účinků pak zajistí aplikace mátového balzámu na kůži, srst, hřívu a ocas koní.

Balzámy a produkty s obsahem kolagenu(PEK) také dokážou rozplést zacuchanou hřívu a ocas, odstranit z nich bodláky, větvičky a dlouho působit v prevenci jejich dalšího zacuchávání. Po jejich ošetření jsou žíně krásně lesklé, odlehčené a nechytají snadno prach.

Balzámy mají také význam jako doplňková léčba kožních onemocnění, velice dobře a nenásilně odstraňují strupy, a tím poskytnou zvířeti úlevu.

Často se i u koní stane, že potřebujeme zregenerovat kůži a zkvalitnit srst, k tomu slouží například šampon Mineral H s placentou; Oligoelementy a Viamín H, které se aplikují lokálně na postižená místa nebo difúzně různě po těle. Tyto produkty jsou určené jako regenerační kůra po celkových nebo jiných kožních onemocněních a všude tam, kde z různých důvodů došlo k nadměrnému línání nebo zhoršené kvalitě srsti. Pravidelné užívání výživných balzámů také vede ke kvalitní srsti a kvalitním žíním.  

Posledním posláním kosmetiky je koně opticky upravit. Je to hlavně v případech, kdy na exteriéru koně záleží například u drezůry či u některých westernových disciplín, různé přehlídky, výstavy, aukce. Podstatné je, že toho lze dosáhnout bez toho abychom použili chemické barvení nebo jen povrchní úpravu, která má jen krátkodobý dekorativní význam a přitom neposkytuje kůži ani srsti ochranu.

Balzámy se liší od známých kondicionerů tím, že neobsahují alkohol a že poskytují kůži a srsti hlubokou a dlouhodobou výživu. Kondicionery jsou koncipované tak, aby určovali (to condition=podmiňovat) stav srsti takový jaký požadujeme a jakého potřebujeme dosáhnout pro výstavní účely, příkladem může být snaha zvětšit objem, lesk, splyhnout srst, zabránit elektrizování srti atp.

Kůň, který je delikátně umytý a důkladně vyživený balzámy se výrazně přirozeně leskne, výsledek je nesrovnatelný jen s povrchovým nastříkáním samotného lesku.

Existuje také možnost, jak zvýraznit přirozenou barvu koně pomocí přírodních pigmentů, které se míchají do balzámů a efekt je ještě výraznější. Pigmenty, které jsou absorbovány vlastními přirozenými pigmentovými buňkami nemají jen význam okrasný, ale také ochranný, lépe chrání kůži a srst proti slunci a proti vyšisování vlastní barvy srsti.

Závěr:

K ošetřování kůže, srsti, hřívy a ocasu koní je třeba přistupovat velmi zodpvědně, poněvadž pracujeme s povrchem koně, který ho chrání proti vnějším vlivům a obráží vnitřní stav organismu. Když koni odstraníme nebo smyjeme jeho přirozenou ochranu, vymstí se nám to na jeho zdravotním stavu. Často se stává, že ve snaze koni zajistit úlevu nebo urychlit hojení na kůži „patláme“ různé produkty, které jsou pro jeho kůži agresivní nebo ji příliš vysušují jako např.alkoholy a pak se nadělá více škody než užitku. Je třeba si uvědomit, že kůže zvířat je delikátní a citlivý orgán, který je navíc chráněný srstí. Příroda dala zvířatům srst, aby jim chránila kůži a lidé ji stříhají proto, že si s ní mnohdy neví rady nebo proto, že ji neumí správně ošetřovat. Srst je pro zvířata důležitá v létě stejně jako v zimě. Tzv. Stříhání na léto, aby zvířeti nebylo horko nebo aby se nepotil svědčí o nepochopení ochranné a termoregulační funkce srsti a kůže. Pozor však na to, vše co děláme proti přírodě se nám časem vymstí. Přehnaná nebo nesprávná hygiena kůže, srsti a žíní vycházející z nepochopení přirozených procesů na kůži může mít za následek kožní problémy podobně jako zanedbaná hygiena.  

MVDr. Rostislava Fabikova

člen Evropské a Americké Asociace Veterinárních Dermatologů

                                                                ING. Tomáš Sychra