Zvláštnosti srsti Briardů

Briard jako ovčácký pes patří svým typem srsti do kategorie „střední srst“. Typické pro ni je, že má hodně podsady a definovanou délku. To znamená, že chlup doroste do určité délky a pak v telogenní fázi vypadne. Postupným šlechtěním a pravidelnou péčí se srst briarda v posledních letech prodloužila natolik, že imituje kategorii „dlouhá srst“. Dlouhá srst však nemá definovanou délku a roste do nekonečna, proto se musí stříhat (ideálně nůžkama, tím se nenarusí textura srsti, stále roste jak podsada, tak pesíky. Po oholení strojkem přestanou růst pesíky). Typickými představiteli dlouhé srsti jsou: yorkshire teriér, shi-tzu, pudl, bišon. Briardí srst je tvořená silnými dlouhými pesíky, jejichž krása je nejvýraznější u zralé srsti nad 3-4 roky věku a pod nimi je podsada. Pesíky představují vnější ochranu kůže před atmosferickými vlivy (plní funkci bundy) a ochranu před mechanickým poraněním kůže. Nesou pigment, který srsti dodává výrazný lesk a ochranu proti slunečnímu záření. Podsada má zas za úkol chránit kůži před zimou (plní funkci trička nebo svetru). Podsada je hlavní srstí u štěňat a mladých psů. Přelínávání ze štěněcí srsti na dospělou, kdy se formují další chlupové folikuly (srst houstne) a raší pesíky, bývá spojené s nadměrným cucháním v důsledku rychlejší obnovy (podílejí se na tom i hormony štítné žlázy a pohlavních hormonů, které se mezi 1-3 roky začnou nejvíce aktivovat). Psi tomuto procesu někdy sami napomáhájí zvýšenou svědivostí, škrábáním, u některých může přitom docházet k folikulitidě (zánětům chlupových folikulů). Vzhledem k tomu, že briard nelíná – chlupy mu samy nepadají, napomáhá tomu sám škrábáním a přitom snadno sestupují bakterie žijící normálně na zdravé kůži až do chlupových folikulů. (Podobně se škrábou i psi s drsnou srstí při přesrsťování nebo pokud se trimují v příliš dlouhých intervalech).

Svědivost v tomto citlivém období je třeba posuzovat velmi obezřetně, aby se ze psa hned nevyrobil alergik a hlavně se mu nenasadily kortikoidy, které potlačují růst chlupů a negativně ovlivňují celý metabolismus psa ve vývoji.

Zdravá briardí srst nelíná, ale neustále se obnovuje, podsada sama nevypadavá, proto je nutné ji pravidelně vyčesávat, jinak se začne cuchat. Briard podobně jako jini chlupatí psi netvoří tolik tuku pro ochranu kůže, protože ochranu jim zajištuje bohatá srst. Kdo si umí s briardí srstí poradit, je rád, že nelíná, že doma nemá všude chlupy a že není cítit mazem.

Lidé, kteří jsou přesvědčení, že například krátká srst nepotřebuje žádnou péči a žádné česání jsou pak hodně překvapení, kolik chlupů se ze psa neustále uvolnuje.

Vyčesání podsady výrazně usnadní koupel a zejména použítí speciálních oplachovacích balzámů s kolagenem, keratinem a oleji. Zavřou se chlupové šupinky a mrtvé chlupy a podsada se dobře uvolnují a vyčesávají. Kromě toho se vyživují chlupové cibulky, masáží kůže při aplikaci balzámů a česáním se podpoří krevní oběh a tím se podporuje růst, kvalita a délka chlupů.

Závěr:

Nikdy nepodceńujte péči o chlupaté, venkovní a pracovní psy, vždyť právě oni potřebují kvalitnější výživu a kvalitnější péči o kůži a srst, protože spotřebují hodně energie pro růst a obnovu srsti, pro termoregulaci zejména v zimě a pro svůj pracovní nebo sportovní výkon, tak, aby to nebylo na úkor krásy a přirozené ochrany proti vnějšímu prostředí.

MVDr. Rostislava Fábiková

Veterinární dermatologie a kosmetologie