Idiopatická seborea kokršpanělů

Pod tímto názvem se skrývá nejčastější kožní onemocnění amerických kokršpanělů, které je doprovázeno nadměrnou tvorbou mazu a lupů.

Proč právě kokršpanělé? Vychází se z toho, že kokršpaněl je původem lovecký pes určený pro práci ve vodě a matka příroda ho po generace naučila se té vodě bránit právě produkcí mazu, aby mu voda nemohla proniknout až na kůži, což by vedlo k podchlazení a k promrznutí třeba i jen po dešti. Tato silná ochranná stránka kokří kůže se však po generace šlechtění umocnila a zvrhla v nežádoucí jev s kterým každý druhý chovatel kokršpanělů spolu s veterináři bojuje. U tohoto problému nebývá postižená jen kůže na těle, ale také kůže meziprstí a kůže vnitřní strany ušního boltce.

Vzhledem k tomu, že má tento problém genetickou predispozici, může se projevit v každém věku, u někoho dříve, u někoho později, ale vyjímkou nejsou ani štěňata do 1 roku věku.

Taková kůže, která produkuje hodně mazu a keratinu, má urychlený cyklus obnovy buněk epidermis (keratinizace) a urychlený cyklus růstu chlupů (podle odborných studií 3krát až 4krát). Takový cyklus u zdravého jedince trvá 1 měsíc, kdežto u seboreí (mazotoků) 10-14 dní a v extrémních případech i 4 dny. Výsledkem je zesílení epidermis, zesílení ústí chlupových folikulů a proliferace mazových žláz.

I sám chovatel může délku tohoto cyklu odhadnout podle nepříjemného zápachu, který je s tím spojený. Kdo se s takovým problémem setkal, tak ví, že takto postižený pes je po koupeli brzy znovu cítit – některý za 14 dní, některý za týden a jiný již za 3-4 dny. Takže člověk logicky začne koupat psa častěji, aby nebyl cítit a když po šamponu nepoužije výživný balzám, dojde k tomu, že každou koupelí se pes odmastí a čím více se odmašťuje, tím více se kůže brání další produkcí mazu, a nakonec je cítit čím dál tím více. Takovýmto způsobem vznikne začarovaný kruh, ze kterého lze vyváznout jen pomocí léků, ale to ne definitivně a ne na pořád. Pak nastane taková situace, že po dobu, kdy pes bere léky, antibiotika, kortikoidy, stav kůže se zlepší nebo zahojí, ale po vysazení se tento problém začne znovu objevovat.

Proč antibiotika tento stav zlepšují?

Je to dáno tím, že maz a keratin jsou dobrou živnou půdou a výživou pro bakterie a kvasinky. Přirozený maz na kůži má sice ochrannou funkci, ale zde se uplatňuje nejen jeho nadměrné množství, ale také změněný poměr jeho mastných kyselin. Poněvadž se na změněné kůži tyto mikroorganismy množí nadměrně (Staphylococcus intermedius se stává patogenní) a přidávají se další komplikující bakterie jako Proteus spp. nebo Pseudomonas spp., rozvíjí se zánět kůže doprovázený zarudnutím, svěděním a bolestivostí. V pokročilých případech se tvoří hnis a v chronických případech kůže zesílí a zpigmentuje. U některých jedinců se více množí kvasinky - Malassezia pachydermatis a ty jsou zodpovědné za intenzivní svědění. Takže černá a zesílená kůže, která se odborně nazývá hyperpigmentace a hyperkeratóza, je v podstatě výsledkem chronického (dlouhodobě trvajícího) zánětu s přemnožením kvasinek.

Ale pozor! Zvýšený mazotok (seborea) a podobný zánět kůže mohou být reakcí kůže na různou vyvolávající příčinu a tu je třeba vždy potvrdit nebo vyloučit ještě před tím, než se vysloví diagnóza Primární nebo idiopatická seborea. Proto se žádný majitel nesmí divit, když veterinář provede základní vyšetření kůže (kožní seškrab, cytologie kožního stěru, kultivace kožního stěru, biopsie, možná i alergologické). a celkové vyšetření, vyšetření krve, hormonální vyšetření atd. Existují totiž seborei, které mají jasnou nebo alespoň prokazatelnou příčinu a ty je třeba od této idiopatické odlišit. Proto stanovení diagnózy v podstatě spočívá v tom, že se vyloučí všechny možné příčiny takovýchto klinických projevů.

Pokud všechny testy vyloučí ostatní příčiny (laicky se tyto negativní a fyziologické výsledky označují jako „nic se tam nenašlo nebo nic se tam nezjistilo“), ale pro odborníka jsou zprávy velmi hodnotné, poněvadž pak může pro toto kožní onemocnení použít výraz idiopatické, což znamená, že se jedná o tento popisovaný problém a jeho přesná příčina není z vědeckého hlediska zatím objasnitelná.

Klinické příznaky závisí na tom, zda je onemocnění v počátečním, akutním nebo chronickém stádiu.

Mazotok může mít 3 formy:

  1. Suchý mazotok neboli seborea sicca – suché lupy.
  2. Mastný mazotok neboli seborea oleosa – mastný vzhled kůže a kožních záhybů.
  3. Smíšená seborea – kdy že se na těle objevují obě formy. Většinou je to tak, že na hřbetě jsou suché lupy a v kožních záhybech, v okolí vulvy, v podpaží, v tříslech a v meziprstí je kůže mastná.

Kožní změny se také vyskytují kolem očí, na pyscích a v uších, na vnitřní straně krku.

Seborea je většinou spojena s pruritem (svěděním).

Léčba:

Primární seborea je onemocnění, které nelze vyléčit, ale je možné ho udržovat pod kontrolou. Před zahájením samotné léčby je třeba si uvědomit, že nekvalitní strava, přítomnost vnějších parazitů (blech), hormonální, metabolické nebo vnitřní onemocnění stav ještě zhoršují. K řešení tohoto problému se tedy musí přistupovat komplexně a provádět několik způsobů léčby současně.

Tam, kde je spolu s mazotokem na kůži zánět, je nevyhnutelná Celková léčba. Ta spočívá v podávání antibiotik, antimykotik, v nejhorším případě i kortikosteroidů. Tuto léčbu musí řídit veterinář, nejlépe dermatolog, který na základě cytologického vyšetření kožního stěru rozhodne o tom, zda stačí jen antibiotika nebo zda je nutné přidat i antimykotika. Každopádně se tyto léky musejí podávat nejméně po dobu 3 týdnů. Kratší doba podávání nemá žádný smysl a nepřinese očekávané výsledky. Důležitá je i Doplňková léčba, která nemá zanedbatelné výsledky, jen se musí podávat dlouhodobě.

Spočívá v každodenním podávání

  • nenasycených mastných kyselin omega 3-omega 6, které jsou obsažené v koncentrovaném stavu a ve vyrovnaném poměru ve speciálních olejích jako je pupalkový nebo lososový olej.
  • vitamínu A (ten musí naordinovat veterinář)

A nyní se dostáváme k Lokální léčbě, která je velmi důležitá, poněvadž přináší určité výsledky okamžite, psovi se uleví a majiteli nakonec také. Sem patří koupele v medikovaných šamponech a používání kvalitní zdravotní kosmetiky.

Jakmile se podaří vyléčit zánět kůže, může se prejít na celoživotní udržovací léčbu, její součástí jsou:

  1. Kvalitní výživa.
  2. Pravidelná prevence proti blechám, klíšťatům, komárům.
  3.  Pravidelná hygiena kůže a srsti jako jsou pravidelné koupele, česání a stříhání srsti.
  4. koupele

Pes, který trpí seboreou se musí oproti zdravým psům velmi často koupat a hlavně pak vyživovat a hydratovat pomocí speciálních balzámů nebo kondicionerů.

Význam koupele spočívá v odstranění mazu, mikrobů, keratinu a nečistost z kůže a ze srsti. Umožňuje hydrataci a dezinfekci kůže. Aby koupel přinesla efekt, musí působení šamponů na kůži trvat nejméně 15 minut a kůže a srst musí být před tím dobře namočené, což chvíli trvá, neboť po mastné kůži a srsti voda jen stéká.

Po šamponu musí následovat dlouhodobé splachování, jehož účelem není jen odstranění šamponu a kožního detritu, ale také zajištění hydratace kůže.

Aby se prodloužil léčebný nebo hygienický efekt koupele, je nutné po opláchnutí šamponu použít výživný balzám (ideální PH BALANCE firmy Iv San Bernard), který kůži dodá výživu v podobě olejů a vitamínů, hydrataci, vláčnost, hebkost a zreguluje její pH. Díky němu se pak intervaly mezi následujícími koupelemi mohou prodloužit a pes pak delší dobu není cítit nepříjemným zápachem.

PH BALANCE lze použít i po medikovaných šamponech. Pozor na to, medikované šampony jsou vhodné v případech, kdy je na kůži zánět nebo výrazná tvorba lupů či mastného mazu, ale nadměrné používání medikovaných šamponů může časem vést k přesušení kůže s tvorbou lupů a svědivostí. Proto je používání kvalitních balzámů velmi důležité. Nezapomínejte je vmasírovat do kůže celého těla, včetně meziprstí a vnitřní strany ucha! Balzámy se oplachují po 5-10 minutovém působení. Jejich výhodou je, že v kůži dlouho působí i po opláchnutí (14-30 dnů), neboť psí kůže vstřebává 5x více než kůže jiných zvířat a lidí. Výživu nebude absorbovat jen kůže,ale i srst, která se pak bude lesknout, snadno česat a nebude se tolik zacuchávat.

Pokud balzámy vyzkoušíte, sami se přesvědčíte o tom, jaký je rozdíl mezi použitím samotného šamponu a šamponu s balzámem.

Česání a stříhání

Česání a stříhání srsti je také důležitou součástí hygieny psa. Ale pozor na stříhání dlouhosrstých psů úplně na krátko!

Dlouhosrstý pes má totiž kůži stavěnou na to, aby byla chráněna dlouhou srstí, což zajišťuje ochranu v zimě před zimou a v létě před sluncem. A to si spousta lidí neuvědomí, že i v létě pes potřebuje srst delší. Všichni myslí: „čím kratší, tím lepší, ať mu není horko“, jenže tak to ve skutečnosti není a kůže pak není chráněná před sluncem. Pokud se dlouhosrstý pes ostříhá na krátko těsně na kůži, kůže se začne bránit a začne produkovat o 30% více mazu podobně jako je tomu u krátkosrstého psa. Proto se doporučuje při stříhání nechávat srst dlouhou nejméně 3 cm.

V současné době se pro problémy se seboreou vyvíjejí stále nové přístupy, které působí přímo na kůži, působí do její hloubky, umožňují její hluboké vyčištění, hojení a regeneraci – vše je založeno na přírodní bázi . Příkladem jsou bahenní zábaly s červeným jílem a s olejem ginkgo. Dalším krokem je hydroterapie, vířivé vodní masáže s obsahem léčivých látek, které takto do kůže lépe pronikají s léčebným účinkem ji připravují na pronikání léčivých látek. Nejnověji vyvíjenou metodou je ještě ozonoterapie, kdy okysličování organismu přes kůži a přes dýchací cesty výrazně podporuje hojení.

Všechny tyto metody slouží chronicky nemocným dermatologickým pacientům léčit kůži přímo a vyhnout se tak nadměrnému užívání léků. Výsledkem je pak zdravá kůže, přirozeně zdravá srst a hygienické soužití lidí se zvířaty. Tato slova jsou vlastně filozofií firmy Iv San Bernard, která již 13 let vyrábí zdravotní, výstavní a profi kosmetiku a nyní vyvíjí tyto nové léčebné metody kůže a firmy Ding Wall Trading, která ji zastupuje v Čechách a na Slovensku.

Doporučené schéma koupání u seboreí (dle MVDr. R. Fabikové)

A. Léčebné koupele

  • Šampon - Medikovaný šampon od veterinárního lékaře
  • Balzám - PH BALANCE (firma Iv San Bernard)

B. Udržovací hygienické koupele – kosmetika Iv San Bernard

a. Šampon - a. Krémový šampon Mineral Plus - u psů, kteří mají spolu s mazotokem sklony k zánětům Balzám - PH BALANCE + K101 + PEK namíchat v poměru 8:1:1
b. Šampon KS proti zápachu u psů, u kterých převažují problémy s mazotokem a nadměrným zápachem Balzám - Kondicioner Zelené Rajče + PH BALANCE + K101 + PEK namíchat v poměru 5:3:1:1

MVDr. Rostislava Fábiková

Člen ESVD (European Society of Veterinary Dermatology)