Péče o kůži brachycefalických plemen

Brachycefalická plemena:

Anglický buldok, Bordeaux doga, Boxer, Brabantík, Bruselský grifonek, Francouzský buldoček, Lhasa apso, Mops, Pekingský palácový psík, Šarpej, Ši-tzu, Molosové Perské kočky

Základním problémem u brachycefalických plemen je zkrácení nosní partie, což vede k tvorbě kožních vrásek, kožních záhybů a k současnému vystoupení očních bulbů, které je spojené s nadměrným slzením a s následnou macerací kůže a oxidací srsti pod očima. Tyto uměle vyšlechtěné problémy vyžadují zvýšenou hygienickou péči nebo dlouhodobou udržovací terapii. Před tím, než se rozhodneme jak a čím tato kritická místa ošetřovat či léčit, je nutné nejprve vyhodnotit jejich klinický stav a stanovit dermatologickou diagnózu. Všichni brachycefaličtí jedinci se potýkají s jedním základním problémem a tím je Intertrigo.

Intertrigo neboli Dermatitida kožních záhybů

Vzhledem k tomu, že u brachycefalických plemen jsou kožní řasy utvářeny nepřirozeným způsobem, u každého jedince jsou různě výrazné a různě problematické, každopádně vyžadují pravidelnou hygienickou údržbu a péči. Pokud se nám v ordinaci objeví takovýto kožní pacient, je třeba nejprve zjistit v jakém stavu se tyto kožní záhyby a řasy nacházejí. Klinické vyšetření je nutné podpořit kožním seškrabem v případě alopecie a vždy cytologickým vyšetřením.

Diagnostika cytologickým vyšetřením

Cytologické vyšetření je nezbytné pro odlišení intertriga od přemnožení mikrobů na kůži. Teoreticky se můžeme setkat se třemi situacemi:

1. Nález koků, Malassezií, bakteriálních tyček a neutrofilů = dermatitida kožních záhybů

Při tomto nálezu je vždy nutná systémová terapie antibiotiky i antimykotiky současně, poněvadž stafylokoky a Malassezie se ve svém účinku navzájem potencují. Doporučená lokální léčba:

  1. Medikované šampony s obsahem chlorhexidinu (Clorexiderm šampon, ICF), síry, nizoralu - zpočátku vymýt
  2. aplikovat Chlorexyderm spot gel (ICF) 2x denně, který vytvoří na zánětlivém kožním záhybu ochrannou a dezinfekční vrstvu na několik hodin.

2. Nález koků a /nebo Malassezií

  1. Medikovaný šampon
  2. PH Balance (Léčebná kosmetika Iv San Bernard), - výživný balzám, který doplní hydrolipidový film a kůže je pak odolnější infekci a v záhybech se pak nezapařuje.

3. Slabý až ojedinělý nález koků a/nebo Malassezií může být v takovýchto místech fyziologický, přitom je však nutná hygienická a preventivní péče těchto míst. Pro rychlou a pravidelnou hygienu jsou velice praktická kosmetická mýdla a kosmetické hygienické ubrousky pro zvířata. Po omytí a dezinfekci je vždy nutné aplikovat ochranný hydratační hedvábný olejíček nebo oplachovací výživné balzámy.

Diagnostika kožním seškrabem:

Můžeme se setkat s následujícími problémy:

1. Demodikóza s nejčastějším výskytem předevšiím u mladých a starších psů, vzácně i koček. Z praktického hlediska je třeba si uvědomit, že se nám nemusí podařit z těchto míst vždy odebrat spolehlivý vzorek. Zvířata nejsou nadšená z našeho odebírání v těchto místech, obzvláště, pokud jim manipulujeme před očima, proto musíme být vždy obezřetní při stanovování diagnózy. Často difúzní prořídnutí srsti se zarudnutím kůže může imitovat alergie, ale přesto nesmíme podcenit možnou demodikózu. Co se týká léčby, u neklidných zvířat může být problém s lokální léčbou v tom smyslu, aby se amitraz dostal na postižená místa a místo toho se omylem nedostal do očí nebo nebyl slízán okamžitě po aplikaci. U některých jedinců pak nezbývá než se spoléhat jen na systémovou léčbu milbemicinem, ivermektinem nebo moxidectinem. Možnou netradiční alternativou lokální terapie by mohla být aplikace amitrazu ve směsi červeného jílu (léčivého bahna) s olejem ginkgo (Léčebná kosmetika Iv San Bernard), které se v tuhé konzistenci lépe nanášejí na obličejové partie a díky těmto přírodním látkám amitraz proniká více do hloubky, vyčistí chlupové folikuly, prohřeje postižené místo a kůži dodá výživu. Výsledkem je pak dlouhodobější a účinnější efekt. Tyto kůry není nutné provádět velmi často, obvykle stačí 1x za 10-14 dní. Což je pro manipulaci v takovýchto místech pohodlnější.

2. Dermatofytóza S dermatofytofytózou obličejových partií se nejčastěji setkáváme u perských koček. Diagnózu lze odhalit mikroskopicky nálezem mikrospor a hyf plísní v postižených chlupech a potvrdit ji mykologickou kultivací. Lokální terapie může být v obličejových partiích také problematická, ale smytí infekce, napadených chlupů a šupin a aplikace výživného balzámu obvykle výrazně urychlí hojení a zabrání kontaminaci dalších částí těla, dalších jedinců a prostředí.

1. Sírový šampon nebo šampon s obsahem antimykotika (Nizoral, Medivet)

2. PH Balance (Léčebná kosmetika Iv San Bernard), - oplachovací výživný balzám, který doplní hydrolipidový film do kůže, která je pak odolnější infekci. Tento balzám také uzavře keratinové šupinky chlupů a chlupy pokryje lipidovou vrstvou, takže chlupy jsou pak výrazně odolnější vůči infekci. Přitom je však nezbytná systémová terapie nejlépe itrakonazolem (Itrafungol Janssen).

Macerace kožních záhybů slzami

jakmile na kůži docházi k nadměrnému zvýšení vlhkosti, zvýší se pH, naruší se kožní ekosystém, což vede k přemnožování kvasinek a bakterií. Člověk by logicky tento problém řešil vysušováním alkoholovými a dezinfekčními přípravky, které sice zpočátku splní účel ale pak se celá situace zvrátí neboť dlouhodobé působení agresivních látek na kůži vede k jejímu vysušení, poškození mazových žláz a ke snížené odolnosti vůči infekci. Proto je nutné přemnožené mikroorganismy a zánět přeléčit podobně jako Dermatitidu kožních záhybů a pak následně preventivně chránit pomocí balzámů a olejovitých preparátů nebo přípravků z hedvábí (Sil Plus - Léčebná kosmetika Iv San Bernard) .

Tvorba krust v očním okolí

U brachycefalických jedinců bývají často problémy se slznými kanálky - buď jsou deformované, úzké nebo jen samotné utváření očí je příčinou nadměrného slzení. Pokud stav navíc někdy doprovází konjunctivitida, dochází k přilepení krustiček na očních víčkách, slepí se oční řasy a chloupky, což je pro zvíře značně nepříjemné. Pro tyto problémy existují preparáty pro čištění očního okolí např. Roztok na čištění očí Iv San Bernard), který velmi efektivně a šetrně odstraňují tyto krustičky .

Zažloutlá, zahnědlá srst pod očima =Oxidace srsti

Slzy, sliny, alkoholy, peroxidy, antiparazitární a dezinfekční látky oxidují chlupy. Při oxidaci dochází k otevření keratinových šupinek na povrchu chlupu a proto se chlup nadměrně špiní a zacuchává. V dnešní době existují různé kosmetické preparáty, kteří dokáží vybělit takto oxidovanou srst, ale je třeba mít na paměti, že čím rychlejší vybělení, tím agresivnější preparát a důsledkem je pak takové poškození chlupů, že můte dojít k jejich ulamování. Spolehlivějšího výsledku lze docházet pravidelnou údržbou těchto míst mýdlem s mírnými bělícími účinky (Mýdlo Diamond - Léčebná kosmetika Iv San Bernard) a rozhodující je však pravidelná ochrana těchto chlupů olejovitými balzámy nebo preparáty z hedvábí (Sil Plus nebo Atami serum caps - Léčebná kosmetika Iv San Bernard) .

Idiopatická faciální dermatitida perských a himalájských koček

neboli Dirty face dermatitis je idiopatické a dědičné onemocnění perských koček a himalájských koček s klinickými projevy nastupujícími kolem 1 roku věku. Kožní změny v podobě adherujícího černého exsudátu na kůži a na distální části chlupů se vyskytují zejména kolem očí, v kožních záhybech tváře a na bradě, někdy i na uších. Dochází k sekundární komplikaci Malassezia pachydermatis a k pruritu. Histologicky se prokazuje ortokeratotická hyperkeratóza,krusty, hyperplazie epidermis. Perivaskulární nebo interface dermatitida je doprovázena, eosinofily, neutrofily a mastocyty. Pro tento problém neexistuje spolehlivá léčba, jen šampony, antibiotika a antimykotika vedou k odstranění exsudátu, který se však záhy rychle vytvoří. Podle zkušeností autorky se stav výrazně zlepšuje díky výživným a ochranným balzámům (PH Balance, K100-olej z avokáda, olej Ginkgo - Léčebná kosmetika Iv San Bernard). Směs těchto balzámů se aplikuje 1-2x týdně podle závažnosti problému po omytí medikovaným sebolytickým šamponem a nechá se 10 min. působit a pak se opláchne vlažnou vodou. Kůže se v záhybech zvláční, krusty změknou a snadno se pak odstraní. Tvorba nového exsudátu se přitom výrazně zpomalí. Doplnění hydrolipidového filmu působí preventivně proti přemnožování sekundárních bakterií a kvasinek. Mezitím lze tento způsob ošetřování doplnit aplikací Oligoelementů -(Léčebná kosmetika Iv San Bernard) 1x denně na postižená místa, které pomáhají udržovat epidermální integritu, pronikají celou vrstvou epidermis, kterou změkčují a rychle a efektivně odstraňují vytvořený exsudát. Autorka doporučuje vyhýbat se silným dráždivým látkám jako jsou alkoholy, peroxid vodíku nebo peroxydermy, poněvadž se stav na postižené kůži může výrazně zhoršit.

Použitá literatura:

  1. Bond R, et al: An idiopatic facial dermatitis of Persian cats. Vet.Dermatol. 11:35, 2000
  2. Power HT: Newly recognized feline skin diseases. Proc.Annu.Meet.Am.Acad.Vet.Dermatol.Am.Coll.Vet.Dermatol 14:27, 1998
  3. Scott, Miller, Griffin: Muller Kirk´s Small Animal Dermatology, 6th edition 2001, W.B.Saunders Company.

MVDr. Rostislava Fábiková
ESVD member, AAVD member
(European Society of Veterinary Dermatology, American Academy of Veterinary Dermatology)